Information om lasertandvård

Laser har används sedan 60-talet som effektivt hjälpmedel inom många olika områden. Laser är ett naturligt val när man vill säkerställa största möjliga precision och säkerhet vid behandlingarna. Lasrar som är särskilt utformade och utvecklade för arbete inom tandvård har funnits i större utsträckning sedan början av 1990-talet och har kontinuerligt utvecklats sedan dess.
Inom tandvården kan man använda två typer av lasrar. Starka och medicinska lasrar. Vi använder Er:YAG laser -Erbium :Yttrium-Aluminium-Granat och Nd:YAG laser-Neodym: Yttrium-Aluminium-Granat som är starka lasermedier. De används för behandling av tänder och mjukvävnader, t.ex. : lagningar, rotfyllningar, olika kirurgiska ingrepp, tandlossningssjukdom, mm.

Med en medicinsk laser appliceras icke-invasivt laserljus för att minska smärta och inflammation, samt för att främja läkning.

Fördelar med lasertandvård

Det är många som känner oro, rädsla eller har fobi för tandläkarbesök. För en del är det ljudet, för andra är det vibrationer som orsakas av borren. Detta kan orsaka att allt fler undviker sitt tandläkarbesök. Lasertandvård kan därför vara en räddande lösning för de personer som känner igen sig i denna känsla.
När man behandlar tänder och mjukvävnader använder man en fokuserad ljusstråle som innebär att man inte har någon direkt kontakt med tanden, man känner inga vibrationer eftersom det används inga borrar, och det hörs inget obehagligt högfrekvent ljud. Minskad risk för aerosol infektioner, som är särskilt viktigt under pandemin.

Med hjälp av koncentrerad energi i form av en smal fokuserad ljusstråle behandlar man de flesta problem. Laser kan tillföra den konventionella tandvården större säkerhet, minskat behov av kemiska preparat som bedövning, infektions-och inflammationshämmande mediciner. Laser har stor betydelse när man vill minska antibiotikaresistensen.

När man använder laser vid tandborttagningar och andra kirurgiska ingrepp blir blödningen mycket mindre eller helt uteblir, sår läker snabbare också. Risk för svullnader och värk efter operationer är ovanligt. Vilket innebär att patienten kan i de flesta fall återgå till arbetet och undvika sjukskrivning. Detta beror självklart på behandlingens omfattning och individuella förutsättningar. Risker för bakterieinfektioner är lägre eftersom lasern steriliserar området.

Hur går det till?

När man ska laga en tand kombineras vattenstrålen med specifika kristaller som finns i tandens hårdvävnad vilket gör att laserns våglängd absorberas. Lägesenergin tas upp och via mikroexplosioner avlägsnas den sjuka/dåliga tandsubstansen. Den friska delen av tanden bevaras.

Behandlingsområden

Lasertandvård används i behandling av hård-och mjukvävnad. Hårdvävnad omfattar tänder, medan med mjukvävnad menas tandköttet och andra delar av munhålan. De vanligaste tandbehandlingar är:

• Lagning
• Rotbehandling
• Tandborttagning
• behandling av tandköttsfickor
• behandling av känsliga tandhalsar

Lasrar kan hjälpa till att minska smärta och inflammation i käkleder, påskynda tandblekningsprocessen, och kan lindra sömnapné.

Medicinska lasrar i tandvården

Mjuka lasrar är väldigt effektiva i behandlingar som riktar in sig på muskuloskeletala besvär, djupa inflammationer och smärta. Med fotobiomodulation ( PBM-terapi) eller tidigare kallad Low Level Laser Therapy ( LLLT) kan vi behandla, förbättra hastigheten och kvaliteten på vävnadreparation. Vi minskar inflammation och uppnår bättre smärtlindring.

Allt fler bevis publiceras om att PBM har positiv verkan på flera sjukdomstillstånd i munhålan och i omgivande vävnad.

Tillstånd som kan behandlas med påvisbart resultat är:
• Snabbare återhämtning efter känselbortfall
• Trismus
• Tinnitus
• Trigeminusneuralgi
• Afte och andra mjukvävnadskador
• Munsår
• Lindra muntorrhet via stimulation av spottkörtlar mm.

Begränsningar med lasertandvård

Lasrar kan inte användas på metall såsom amalgam, guld, titan, kobolt/krom och starka lasrar kan ibland orsaka mjukvävnadsskador. Det finns även ingrepp som fortfarande kräver anestesi.
I vissa fall behövs behandlingarna kombineras med konventionell tandvård och användning av traditionell borr. Lasern har det svårare att ta sig igenom emaljen och det går effektivare med konventionell borr. Sedan fortsätter man med laser. Man skall ta i beaktande att emaljen inte har några nervtrådar, vilket betyder att det inte gör ont att borra.
Ett annat behandlingsmoment när man tar till borren och konventionell behandling är vid slutföring av fyllningsterapi, inklusive formning, justering av bettet, och polering till högglans. På grund av den omgivande vävnaden eller komponenter som involverar tanden eller tandköttet kan vissa behandlingar kan inte göras med laserbehandling.

Säkerhet

Både för patientens och behandlarens säkerhet används skyddsglasögon under hela behandlingens gång.

På min klinik använder vi båda sorters lasrar. En Fotona maskin som producerar starka lasrar och MID-laser från Irradia som vi använder för fotobiomodulation med alla sina fördelar.
De maskinerna var för sig, och i kombination ger mig fullfjädrade möjligheter för att ta hand om mina patienter på ett professionellt och vetenskapsbaserat sätt.

Önskar du veta mer om behandlingarna?

I så fall är DU välkommen för en kostnadsfri konsultation i mina helt nyrenoverade lokaler.

Scroll to Top